Press "Enter" to skip to content

Svenska konstnärer

Svensk konst tillhör en västerländsk kulturtradition och har genom åren influerats av övriga Norden och det kontinentala Europa, främst Italien, Frankrike och Tyskland. Även om svensk konst naturligtvis haft inhemsk betydelse fanns det inget stort internationellt intresse före andra delen av 1800-talet. Därefter följde en storhetstid som främst symboliseras av målaren och skulptören Anders Zorn.

Anders Zorn och Carl Larsson

Anders Zorn var framförallt skicklig på att måla i olja och motiven bestod ofta av landskap och nakenstudier av kullor från hemtrakten Dalarna. Då han under sent 1800-tal blev känd i Europa målade han även många porträtt av berömda personer. Några av de mest kända verken är “Kärleksnymf” från 1883, “En premiär” från 1888 samt “Badande kullor” från 1906. Zorn har ett eget museum i Dalarna och finns representerad både i Vita huset och på Museed’Orsay i Paris.

Ett annat stort namn i samma generation är Carl Larsson, även han från Dalarna. Carl Larsson har blivit en av de mest folkkära konstnärerna i Sverige, då motiven ofta var hans familj och hemmet i Sundborn. Larsson målade främst akvareller i en luftig och ljus stil som idag ses som typisk nordisk. Carl Larsson målade även gigantiska fresker och väggmålningar, den mest berömda är “Midvinterblot” som återfinns på Nationalmuseum i Stockholm.

Modernismen

En av de mest kända konstnärerna från den modernistiska generationen var Nils von Dardel. Han studerade vid konstakademin i Stockholm, men spenderade största delen av sin tid utomlands. Bland annat bodde han i Paris där han studerade samt i Mellanöstern då han var intresserad av persisk och senare japansk konst. Von Dardel är kanske mest känd för sina figurmålningar och landskap med inspiration från Henri Matisse, men även för ett förfinat måleri med mycket fantasi. Återkommande är den elegante dandyn som är central i hans mest kända verk “Den döende dandyn” från 1918. Denna målning finns i Moderna Museets samlingar i Stockholm. Andra kända målningar är “Visit hos excentrisk dam samt “Vattenfallet”, båda från 1921.

Isaac Grunewald var en av de som ledde moderniströrelsen på 1910-talet och blev en stor profil. Han var verksam som keramiker och bildkonstnär samt senare även som professor vid Konstakademin i Stockholm. Hans mest kända målning anses vara “Det sjungande trädet” från 1915. Hans fru Sigrid Hjertén målade i samma form och stil som maken och blev konstnärligt uppmärksammad först efter sin död. Hennes målning “Hamnbild – utsikt från ateljén” från 1914 såldes år 2010 som det dyraste konstverket någonsin av en svensk konstnärinna.

Svensk konst idag

Under senare delen av 1900-talet har framförallt Ernst Billgren uppmärksammats, som genom sitt mångfacetterade konstnärskap har utmanat den traditionella synen på konst. Han är mest känd för att måla utklädda djur men är även verksam som skulptör, grafiker och scenograf. Därför är det svårt att peka ut något specifikt konstverk av Billgren, som även finns representerad i den offentliga konsten.
Karin Mamma Andersson är en av de mest uppmärksammade svenska konstnärerna idag, en internationellt känd konstnär vars verk är uppbyggda kring situationer och händelser. Ett centralt verk är “Roliga timmen” som klubbades för miljonbelopp när det såldes 2008.