Press "Enter" to skip to content

Kultevenemang i Sverige

I Sverige pågår det kulturevenemang året runt, mycket händer i storstäderna med konstutställningar, men det finns också kända festivaler och återkommande kulturfester som är knutna till en viss ort på sommaren. Ett kulturevenemang förknippas oftast med litteratur, konst, dans, teater och film. Ofta går föreställningar på turné, vilket gör att människor i hela landet får chans att se en populär och omtalad show. Detta är evenemang att se fram emot under hösten 2017 samt 2018.

Musik och dans

Världsartister gör ofta ett stopp i både Stockholm och Göteborg under sina turnéer, vilket också är fallet med singer/songwriter artisten Ed Sheeran som kommer att spela på både Friends Arena och Ullevi i juli nästa år. Även popartisten Kate Perry kommer till Stockholm strax innan i juni och spelar i Globen, och Bryan Adams spelar i både i Malmö, Göteborg och Stockholm i april.

Många svenska städer har ett konserthus där det finns ett program som sträcker sig året runt. Louis De Geer i Norrköping är ett omtyckt konserthus med ett brett utbud, både musikaler, balett, klassisk musik, middagsshows och familjeföreställningar. Framöver kommer du exempelvis kunna se både Uno Sveningsson, Sven Ingvars och Darin på scen. Även den ryska nationalbaletten gästar i februari då du kan beskåda Svansjön. Alice i Underlandet är en annan balettklassiker som spelas under julen på operan i Stockholm, och detta är ett samarbete med det Konglige Teater i Köpenhamn.

Musikaler

Musikaler är ett uppskattat inslag i kulturlivet då det bjuds på både musik och teater på samma gång. På Tyrol i Stockholm kan vi se den ständigt populära Mamma Mia! The party som utspelas på en grekisk ö med musikinslag av Abba. En populär show just nu är också Champions of Rock som turnerar över hela landet. Musikalen handlar rakt igenom om Queens musik och medverkar gör Peter Johansson och Ola Salo.

Festivaler

Det anordnas många olika typer av festivaler som ger en chans att konsumera mycket kultur på en och samma gång. En speciell festival är Snöfestivalen i Kiruna som anordnas varje år, 2018 äger den rum mellan 24–28 januari. Här kan du titta på snöskulpturer, köpa lokalt hantverk och gå på barnteater.

Festivaler är också populärt inom film, då du kan se mycket film på bara några dagar. Stockholms filmfestival går av stapeln varje år i november, årets tema är migration och invigs med filmen “Mediterranea”. Det finns även turnerande filmfestivaler som BanffMountain Film Festival World Tour, som kommer både till Vemdalen och Luleå i november och fortsätter sitt program i april nästa år. Festivalen är helt inriktad på bergs- och äventyrsfilm.

Många ser även musikfestivaler som årets event, några av de mest populära är Summerburst (både i Göteborg och Stockholm) samt Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Dessa festivaler kommer äga rum i juni 2018.

Enmansshower och standup

Att kända komiker sätter ihop en egen show och turnerar med runt om i landet blir alltmer populärt. I år kan du exempelvis se både Henrik Shyffert, Johan Glans och David Batra på turné med sina omtalade föreställningar.