Press "Enter" to skip to content

Konstutställningar

Runt om i landet pågår det ständigt konstutställningar med olika teman. Gallerier, konsthallar och museer finns det gott om framförallt i huvudstaden, men intressanta utställningar finns på alla Sveriges museer och konsthallar.

Stockholm

I Stockholm är konstutbudet stort då det finns en mängd stora och mindre museer med olika inriktningar.

Bland annat Moderna museet är ett av Europas intressantaste museer för modern konst, och här visas i höst en projektutställning med en av de mest originella svenska konstnärerna Öyvind Fahlström. Han arbetade med många olika genrer men framförallt samhällsfrågor. 28 konstnärer, både internationella och svenska, ställer ut efter Fahlströms idéer om teatralitet och manipulation. Utställningen pågår fram till januari 2018.

På vackra Millesgården utanför Stockholm visas just nu en utställning om fyra kvinnliga modernister från Finland. Det är Helene Schjefbeck, Ellen Thesleff, Sigrid Schauman och Helga Sesemann. Alla dessa konstnärer har spelat en avgörande roll i finsk konsthistoria under en stor del av 1900-talet. Utställningen presenteras i år med anledning av 100-års jubileet av Finlands självständighet.

På populära Fotografiska Museet visas just nu höstsalongen som i år har naturen som tema. Höstsalongen har en jury som väljer ut de fotografer som ställer ut, men salongen är samtidigt en hyllning till alla fotografer i landet som alla kan skicka in bidrag.

Göteborg

Göteborgs har flera museer och konsthallar, och på Göteborgs konsthall öppnar utställningen Mozart’sGhost i december. Utställningen belyser Internet som utopi och motstånd. Både svenska och internationella konstnärer har inspirerats av den nostalgi som hos vissa generationer finns kring tv, kändisar och Internet från 90-talet. Olika teman berörs, som ekonomisk ojämlikhet, rasism och teknik.

Göteborgs andra konsthall Röda Sten ligger i ett pannhus från 40-talet och fokuserar mycket på ung samtidskonst. Just nu pågår Göteborgs Internationella konstbiennal här, och i år handlar biennalen om hur ett sekulärt samhälle påverkas av religion och politik. I början av december anordnas även en julmarknad med fokus på design och konsthantverk.

Malmö

På Moderna Museet i Malmö visas för närvarande utställningen “Akut” om den svenska konstnären Ulf Rollof. Rollof är född 1961 i Karlskrona och fokuserar i sin konst på de stora frågorna i vår samtid. Med denna utställning summeras 40 år av hans konstnärliga liv.

Även på Malmö Konsthall kan vi denna höst se en utställning med verk av tre kvinnligakonstnärer som är från olika generationer men som alla jobbar med teknologiska och grafiska tryckprocesser. Vi ser både digitala och analoga processer med mycket experimentlusta från Charlotte Johansson, Ester Fleckner och Ruth Wolf-Rehfeldt.

Övriga landet

Värmlands museum i Karlstad satsar stort på utställningen “Det dolda arvet” som pågår fram till februari 2018. Med anledning av att det är 500 år sedan reformationen handlar den egenproducerade utställningen om Martin Luther och Sverige. Vi får följa med tillbaka till 1500-talet och hur tankeprocesserna fungerade då.

På Norrköpings konstmuseum satsar man i höst på en utställning om den bortglömde konstnären Lambert Werner. Hans konst passade inte riktigt in i den egen samtiden. Werner inspirerades bland annat av GAN, Paul Klee och Kandinsky. Utställningen sträcker sig över tre decennier och betonar särskilt konstnärens färgkänsla.